Reklama

W wolnej chwili

KULtowy piernik papieża

Ulubione pierniki Jana Pawła II znalazły się na wystawie w Bibliotece Uniwersyteckiej KUL, wśród wielu poważnych eksponatów dokumentujących okres, gdy ks. prof. Karol Wojtyła był tam wykładowcą. Autorzy ekspozycji poświęcili sporo miejsca kulinarnym upodobaniom przyszłego Papieża, dzięki czemu możemy upiec piernik z oryginalnego przepisu, który zamieszczamy poniżej. W niedzielę 12 października obchodzimy w Polsce Dzień Papieski.

[ TEMATY ]

Karol Wojtyła

profesor

KULtowy piernik

przepis

Monika Stojowska

Przepis na pierniki dla Profesora Wojtyły

Przepis na pierniki dla Profesora Wojtyły

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kawałek ciasta piernikowego w gablocie to nie przypadek. W czasach kulowskich Jan Paweł II bardzo lubił pierniki, które piekła Maria Wal, dawna „szefowa kuchni” w rektoracie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Ciasto to tak bardzo smakowało Karolowi Wojtyle, że gdy został papieżem było wysyłane do Watykanu. Wystawę „Nasz Profesor – Papież Nadziei” można oglądać na IV piętrze siedziby Biblioteki w Lublinie.

Ziemniaki, minestrone i kremówki

Ze wspomnień i tekstów poświęconych kulinarnym upodobaniom papieża wiemy, że Jan Paweł II cenił prostotę. W Polsce jadał skromnie – jego ulubionym daniem były ziemniaki z kwaśnym mlekiem, które nazywał swoim wielkim przysmakiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jako papież często powtarzał, że „aby poznać kulturę danego kraju, trzeba również jeść to, co je ten naród”. Nie stronił więc od lokalnych potraw. We Włoszech chętnie sięgał po spaghetti z sosem pomidorowym, pieczoną cielęcinę czy warzywną zupę minestrone.

Największą jednak słabość miał do słodyczy – szczególnie lubił sernik, szarlotkę i oczywiście słynne kremówki. Wśród domowych wypieków nie mogło też zabraknąć kultowego piernika pani Marii. Kawę pijał rano i po południu.

Watykańska codzienność przy stole

Reklama

Jak wspomina kardynał Stanisław Dziwisz w książce „Świadectwo”, także w Watykanie, podobnie jak wcześniej w Krakowie, Jan Paweł II prowadził skromne życie. Nie posiadał wiele i nigdy o nic nie zabiegał. „Można powiedzieć, że jako papież był bogaty, ale dla siebie nie miał ani grosza” – zauważa kardynał Dziwisz.

W papieskim apartamencie posługiwały siostry sercanki – wszystkie Polki. Na co dzień podawano tam proste dania kuchni włoskiej: makaron, mięso z warzywami i wodę do picia. Wieczorem serwowano zupę i ryby. „Tylko podczas wielkich uroczystości wracała do łask kuchnia polska – wtedy siostry mogły się popisać” – wspomina kardynał Dziwisz. Wówczas pojawiał się barszcz lub inna zupa, słynny kotlet z ziemniakami i surówką, a na deser polskie ciasto.

Pamięć, która trwa - Dzień Papieski

Skromność i prostota Jana Pawła II, a przede wszystkim jego otwartość serca i gotowość do dzielenia się, pozostają nadal inspiracją dla wielu. Wciąż jest dla nas wzorem człowieka nadziei – tej samej, o której mówi tegoroczne hasło XXV Dnia Papieskiego: „Św. Jan Paweł II. Prorok nadziei”.

Święto to obchodzone będzie 12 października 2025 roku w całej Polsce i w środowiskach polonijnych. Tego dnia Fundacja „Dzieło Nowego Tysiąclecia” przeprowadzi tradycyjną zbiórkę na rzecz programu stypendialnego dla zdolnej i niezamożnej młodzieży z małych miejscowości.

Przepis pani Marii – ulubiony piernik profesora Wojtyły

Autorzy wystawy na KUL dotarli do przepisu, który opublikowany został na łamach „Dziennika Wschodniego” przez lubelskiego reportażystę Waldemara Sulisza. Dzięki temu możemy poznać recepturę na ciasto, które tak lubił ks. profesor Wojtyła:

„Pani Mario, a jaki to był piernik?

- Podać przepis?

- Proszę.

- Potrzebujemy 10 jaj, 35 dag cukru, 10 dag masła, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki karmelu,1 kg mąki, 0,5 litra tłustej śmietany, 0,5 kg gryczanego miodu, 2,5 dag sody i przyprawę do piernika. Miód trzeba zagotować z masłem i oliwą. Potem przez 20 minut ucierać żółtka z cukrem. Przestudzony miód wlać cienkim strumieniem do żółtek i dodać śmietanę. Do przesianej mąki wsypać sodę, dać ubitą pianę, wyrobić ciasto, dodać 2 łyżki karmelu i przyprawę do piernika. Piec 1 godzinę w temperaturze 150 stopni”.

Trudno powiedzieć, czy sekret piernika pani Marii tkwił w gryczanym miodzie, czy w serdeczności, z jaką go piekła. Pewne jest jedno – ten smak zapisał się w pamięci Jana Pawła II i stał się częścią opowieści o Świętym Papieżu, który lubił prostotę i cenił zwykłą, ludzką gościnność.

2025-10-12 08:15

Oceń: +3 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kapłaństwo i świętość: 79. rocznica święceń Jana Pawła II

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

święcenia kapłańskie

Karol Wojtyła

Vatican Media

Młody ks. Wojtyła

Młody ks. Wojtyła

1 listopada 2025 r. mija już 79. rocznica święceń kapłańskich Karola Wojtyły - późniejszego Jana Pawła II. Tego dnia, w uroczystość Wszystkich Świętych w 1946 r., młody Wojtyła przyjął święcenia kapłańskie z rąk metropolity krakowskiego, Adam Stefan Sapieha, w prywatnej kaplicy arcybiskupów krakowskich przy ul. Franciszkańskiej 3.

Jan Paweł II pisał w „Darze i tajemnicy”: „W dniu Wszystkich Świętych stawiłem się rankiem w rezydencji Arcybiskupów Krakowskich przy ul. Franciszkańskiej 3… Przyjmowałem święcenia sam, w prywatnej kaplicy Biskupów Krakowskich… W tej ceremonii uczestniczyła niewielka grupa moich krewnych i przyjaciół… W czasie śpiewu Veni Creator Spiritus oraz Litanii do Wszystkich Świętych, leżąc krzyżem, oczekiwałem na moment włożenia rąk. Jest to chwila szczególnie przejmująca… Jest coś dogłębnie przejmującego w tej prostracji ordynantów: symbol głębokiego uniżenia wobec majestatu Boga samego, a równocześnie ich całkowitej otwartości, ażeby Duch Święty mógł zstąpić”.
CZYTAJ DALEJ

Wyspy Owcze: Parlament dopuścił aborcję na życzenie

2025-12-05 07:27

[ TEMATY ]

aborcja

Adobe Stock

Parlament Wysp Owczych uchwalił w czwartek ustawę aborcyjną, która zezwala na dobrowolne przerywanie ciąży do 12 tygodnia włącznie. Wcześniej było to możliwe tylko w przypadku zagrożenia życia i zdrowia kobiety.

Za liberalizacją przepisów aborcyjnych głosowało 17 parlamentarzystów, a przeciw było 16. W ostatniej chwili grupa przeciwników próbowała bezskutecznie wnieść poprawkę, aby opóźnić wejście w życie nowych przepisów o pół roku, na 1 stycznia 2027 r. – podał farerski nadawca publiczny KVF
CZYTAJ DALEJ

„Nie mówić o Panu Bogu, to jest obciach” – Rafał Patyra o sile wiary

2025-12-05 21:39

[ TEMATY ]

świadectwa

Rafał Patyra

Red.

Rafał Patyra

Rafał Patyra

Rafał Patyra, znany dziennikarz, obecnie związany z TV Republika, nie ukrywa swojej głębokiej wiary. W swoich publicznych wypowiedziach stanowczo podkreśla, że otwarte mówienie o Bogu jest w dzisiejszych czasach nie tylko wyrazem odwagi, ale przede wszystkim koniecznością. Dziennikarz dla portalu niedziela.pl dzieli się swoim osobistym doświadczeniem, w którym zerwanie z „luźnymi” relacjami z Bogiem odmieniło jego życie.

Rafał Patyra jest jednym z tych medialnych głosów, które z pełną świadomością i bez wstydu przyznają się do Chrystusa. W przeciwieństwie do powszechnego trendu sprowadzania wiary do sfery całkowicie prywatnej, dziennikarz zachęca do publicznego świadectwa, nazywając milczenie o Bogu... obciachem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję