Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Uniwersalne warzywo

Cukinia jest warzywem pasującym do wszystkiego, można ją spożywać w każdej postaci.

Niedziela Ogólnopolska 39/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cukinia, tak samo jak dynia i ogórek, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Włoch, skąd wzięła swoją nazwę – zucchina, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małą dynię. Owoce cukinii to podłużne jagody o maczugowatym kształcie, osiągające długość nawet 10 m. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym – 100 g zawiera 17 kcal. Należy jednak pamiętać, że wyroby z dodatkiem cukinii mają już inną, znacznie wyższą wartość energetyczną – poddanie warzywa smażeniu sprawia, że wartość ta wzrasta nawet kilkunastokrotnie.

Cukinia dostarcza białko, węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Jest produktem lekkostrawnym, nie obciąża więc układu pokarmowego. Miąższ cukinii jest bogaty w witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest bogactwem potasu oraz manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ze względu na zawartość kwasu foliowego warzywo to jest polecane kobietom w ciąży – zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej. Ponadto zawarte w cukinii witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy oraz wpływają pozytywnie na płodność. Cukinia cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Reklama

Spożywanie cukinii odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, wpływając pozytywnie na poszczególne narządy oraz układy. Warzywo to wykazuje właściwości oczyszczające organizm, wiąże bowiem metale ciężkie – dzięki temu jest niezastąpionym składnikiem koktajli detoksowych.

Dzięki zawartości luteiny cukinia pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Chroni oczy i minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian chorobowych świadczących o zwyrodnieniu plamki żółtej czy schorzeniach siatkówki.

Ze względu na zawartość antyoksydantów cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.

Spożywanie cukinii – w postaci surowej, konserwowanej, marynowanej, jako placuszki cukiniowe czy dodatek do makaronu – wpływa na poprawę samopoczucia, usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz redukuje stres i niepokój.

Mimo wielu pozytywnych właściwości cukinii powinny jej unikać osoby ze stwierdzoną alergią, ze skłonnościami do wzdęć oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, może ona bowiem nasilać niestrawność.

2025-09-23 13:58

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zanim nadejdzie wiosna

Systematycznie stosowane domowe zabiegi poprawiają krążenie, oczyszczają skórę, przywracają jej gładkość, elastyczność, kolor i zmniejszają pory.

Głównymi wrogami skóry są kaloryfery i klimatyzacja – odwodniona skóra twarzy staje się matowa, sucha, łuszcząca i szorstka, marszczy się, ma ziemisty odcień. Potrzebuje delikatnego czyszczenia i składników odżywczych.
CZYTAJ DALEJ

Jezus zawstydza swoich przeciwników

2025-10-01 11:38

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 13, 10-17

Poniedziałek, 27 października. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Tornister pełen uśmiechów dla dzieci w Tanzanii

2025-10-27 03:54

Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Caritas Archidiecezji Lubelskiej i Fundacja Misja Tandale wierzą, że razem można więcej i łączą siły, aby przygotować wyprawki szkolne dla ponad 500 afrykańskich dzieci.

Wsparcie trafi do uczniów szkół i przedszkola w jednym z najuboższych regionów Dar es Salaam.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję