Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Domowe lody

Na wakacyjne upały zimne lody to prawdziwy ratunek. Możemy je zrobić sami, bez ulepszaczy, ze składników, które sami wybierzemy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bananowo

SKŁADNIKI :
*3 dojrzałe banany
*50 ml kawy bądź kakao

Wykonanie:
1. Umyte banany obierz ze skóry, pokrój w plasterki i zamróź.
2. Zamrożone banany przełóż do miski, wlej zimną kawę lub zimne kakao i wszystko razem zblenduj na gładką masę. (W miarę upływu czasu blendowanie będzie łatwiejsze – banany będą miały wyższą temperaturę).
3. Podawaj z listkiem mięty.
Do bananów zamiast kawy można użyć soku z pomarańczy (w takiej samej ilości), kwaskowych owoców czy malin. Wtedy owoce również trzeba zamrozić i zblendować razem z bananami. Można je dosłodzić miodem lub dowolnym słodkim syropem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Owocowo

SKŁADNIKI :
*200 g owoców (np. truskawki, maliny)
*200 ml śmietany kremówki
*cukier do smaku

Wykonanie:
1. Owoce z cukrem zblenduj na gładką masę. (Można je wcześniej zamrozić i dopiero zblendować – wtedy dalszy czas mrożenia będzie krótszy).
2. Wymieszaj ze śmietaną.
3. Przelej do miski. Zamróź.
4. W trakcie mrożenia kilkakrotnie wymieszaj widelcem lub zblenduj, np. co pół godziny.

Cytrynowo

SKŁADNIKI:
*5 cytryn
*220 ml wody
*200 g cukru (ilość cukru dostosuj do własnych preferencji)

Reklama

Wykonanie:
1. Cytryny dokładnie umyj, sparz i osusz. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn na tarce z drobnymi oczkami.
2. Podgrzej wodę z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. Nie gotuj. Wystudź.
3. Wyciśnij sok z cytryn, dodaj do wychłodzonego syropu, wymieszaj.
4. Przelej do naczynia (w niższym szybciej się zamrozi), wstaw do zamrażarki. Mieszaj co 30-40 min.
5. Na koniec mrożenia gęsty sorbet można zblendować, żeby nabrał puszystości. Wtedy trzeba jeszcze na kilkanaście minut wstawić go do zamrażalnika.

Śmietankowo

SKŁADNIKI:
*400 ml śmietanki
*150 g mleka skondensowanego słodzonego
*125 g serka mascarpone (pół opakowania)

Wykonanie:
1. Śmietanę ubij na sztywno.
2. Dodaj mleko skondensowane i serek mascarpone, dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
3. Przełóż do pojemnika lub kilku mniejszych. Zamróź.
4. Wyjmij na kilka minut przed podaniem. Do lodów przed włożeniem do zamrażalnika można dodać owoce, orzechy czy kawałki czekolady.

Tradycyjnie

SKŁADNIKI:
*1/2 l mleka
*150 ml śmietanki
*4 żółtka
*1/2 szklanki cukru
*cukier wanilinowy

Wykonanie:
1. Podgrzej mleko ze śmietanką i cukrem wanilinowym. Nie dopuść do wrzenia i przypalenia.
2. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę.
3. Ubijając je nadal, wlewaj do nich powoli ciepłe mleko ze śmietanką.
4. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Co pół godziny zamieszaj.

Owocowe kostki

Zamiast zwyczajnych kostek lodu można użyć kostek owocowych. Wystarczy małe owoce (maliny, jagody) lub pokrojone większe ułożyć w pojemniku na kostki lodu, zalać zimną wodą i zamrozić. Nadadzą napojom delikatny owocowy smak i będą się ciekawie prezentowały.

2024-07-01 18:46

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bożonarodzeniowa szopka powstaje już w sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej

2025-12-11 07:16

[ TEMATY ]

Kalwaria Zebrzydowska

sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej

Bożonarodzeniowa szopka powstaje we wnętrzu bazyliki Matki Bożej Anielskiej w Kalwarii Zebrzydowskiej. Rzecznik tamtejszego sanktuarium, bernardyn ojciec Tarsycjusz Bukowski, powiedział PAP, że gotowa będzie tuż przed świętami.

- Przed samą pasterką, w ciemnej bazylice, kustosz sanktuarium ojciec Cyprian Moryc wniesie figurę dzieciątka Jezus i włoży ją do żłóbka. Wtedy całość zostanie rozświetlona. Śpiewany będzie fragment Martyrologium Rzymskiego, nastąpi poświęcenie i rozpocznie się pasterka – powiedział ojciec Tarsycjusz.
CZYTAJ DALEJ

Prezydium KEP zaprosiło papieża Leona XIV do Polski - padła możliwa data

2025-12-11 10:14

[ TEMATY ]

KEP

Papież Leon XIV

Copyrights: Vatican Media

Prezydium Konferencji Episkopatu Polski przekazało papieżowi Leonowi XIV list z zaproszeniem do Polski – poinformowali biskupi w czasie briefingu prasowego, który miał miejsce po audiencji Prezydium KEP u Ojca Świętego.

Przewodniczący KEP abp Tadeusz Wojda SAC wskazał, że „papież przyjął nas z dużą życzliwością” i „żywo interesował się różnymi sprawami”. „Mówił, że odwiedzał wielokrotnie Polskę, że Polska leży mu bardzo głęboko na sercu, cieszy się, że możemy wspólnie porozmawiać” – zaznaczył abp Wojda.
CZYTAJ DALEJ

Od Londynu do Rzymu – wydłużono historyczny szlak pielgrzymi

2025-12-11 19:08

[ TEMATY ]

Rzym

Londyn

szlak pielgrzymkowy

@Vatican Media

Via Francigena, historyczny szlak pielgrzymi z północy Europy do Rzymu

Via Francigena, historyczny szlak pielgrzymi z północy Europy do Rzymu

Brytyjskie bractwo Pielgrzymi do Rzymu ogłosiło, że oficjalnie potwierdzono wydłużenie historycznego szlaku pielgrzymiego prowadzącego z Anglii do Rzymu – Via Francigena. Obecnie brytyjska część szlaku powiększyła się o 140-kilometrowy odcinek z Londynu do Canterbury.

Via Francigena, mierzący 2000 km historyczny szlak pielgrzymi z Anglii do Rzymu został wydłużony z Canterbury do Londynu. Obecnie pielgrzymi pragnący przemierzyć tę trasę do Wiecznego Miasta, mogą wyruszać już z Londynu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję