Reklama

Z zakonnej kuchni

Lazanie z mięsem mielonym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu lasagne
300 g tartego sera mozzarella
masło do wysmarowania naczynia
SOS MIĘSNO-POMIDOROWY:
1 cebula
800 g mielonej łopatki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
sól, pieprz
zioła: oregano, bazylia, majeranek
olej
SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
pieprz, sól

WYKONANIE:
Na większej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy mielone mięso. Smażymy chwilę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pomidory wraz z zalewą i smażymy, ciągle mieszając, aż do odparowania płynów.
Na końcu dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy 2-3 min. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy zimne mleko, aby nie utworzyły się grudki.
Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy płaty makaronu. Rozprowadzamy na nich kilka łyżek sosu beszamelowego. Wykładamy część mięsa, wyrównujemy.
Posypujemy tartą mozzarellą. Czynimy tak do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, sos beszamelowy i tarty ser. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Pierwsze 10 min można piec pod przykryciem, by ser za szybko się nie zrumienił.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-05-11 07:24

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Makaron z indykiem i brokułami w sosie czosnkowym

Składniki: 1 szklanka (90 g) makaronu,np. z pszenicy durum 100 g filetu z indyka 1 łyżka oliwy z oliwek 150 g brokułów 3 łyżki jogurtu naturalnego 2% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta zmielonego czarnego pieprzu
CZYTAJ DALEJ

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos, ona – moją lekarką duchową

2025-12-11 21:33

[ TEMATY ]

świadectwo

Łucja Dos Santos

red/db

Dr Branca Pereira Acevedo, która przez 15 lat opiekowała się się Łucją dos Santos, mówi, że wizjonerka z Fatimy stała się narzędziem głębokiego nawrócenia w jej życiu. „Byłam jej lekarką od ciała, ale ona była moją lekarką duchową” - powiedziała Pereira, opisując swoją relację z siostrą Łucją dos Santos. Swoimi doświadczeniami podzieliła się podczas prezentacji filmu dokumentalnego „Serce Siostry Łucji”, która miała miejsce w pałacu arcybiskupim w Alcalá de Henares. Film jest nakręciła katolicka HM Television.

Służebnica Boża Łucja, jedyne z trojga pastuszków, które dożyło późnej starości, w 1925 roku przeniosła się do miasta Tuy, w prowincji Pontevedra, w północno-zachodniej Hiszpanii gdzie mieszkała przez ponad dekadę, zanim wróciła do Portugalii i w 1949 r. wstąpiła do karmelitanek. W tym mieście wizjonerka otrzymała „nową wizytę z nieba” – objawienia Matki Bożej i Dzieciątka Jezus.
CZYTAJ DALEJ

Cicha bohaterka Świdnicy. Edwarda Mikuła wyróżniona przez Radę Miejską

2025-12-16 10:18

[ TEMATY ]

Świdnica

Edwarda Mikuła

Zasłużony dla Miasta Świdnicy

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Edwarda Mikuła tegoroczna laureatka tytułu „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”.

Edwarda Mikuła tegoroczna laureatka tytułu „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”.

Biskupie miasto ma swoich bohaterów, nie tych z pomników, lecz z codziennych obowiązków, życzliwych spojrzeń i cichego zaangażowania.

Podczas sesji Rady Miejskiej 28 listopada br. jedną z takich bohaterek okazała się Edwarda Mikuła, parafianka św. Józefa Oblubieńca NMP, wyróżniona tytułem „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”. I choć sama pewnie wzruszy się na wieść o tym, że o niej piszemy, to mieszkańcy mówią wprost: „Najwyższy czas”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję